sábado, 27 de noviembre de 2010

Programa electoral de Plataforma per Catalunya


Seguim amb l'anàlisi de les propostes electorals, i aquest breu resum que segueix és el programa electoral de Plataforma per Catalunya, el qual està en castellà. Els punts més importants d'aquest són els seguents:

1- La única solución al problema de la inmigración masiva es la repatriación de los excedentes migratorios que jamás tendrán acomodo en nuestro mercado laboral y que mientras permanezcan en nuestro territorio supondrán una fuente de gasto público.

2- La repatriación de los excedentes de inmigración debe comenzar por los inmigrantes que hayan cometido delitos en nuestro territorio, luego por los inmigrantes ilegales y finalmente por los inmigrantes en paro de larga duración.

5- Para ello, desde el Parlament de Catalunya impulsaremos una reforma integral del régimen de extranjería en España, suprimiendo el procedimiento de arraigo tanto desde el punto de vista social como laboral. PxC allí donde esté representada empleará los medios legales precisos para proceder a los cambios legislativos, reglamentarios o de usos administrativos a fin de impedir el empadronamiento de los inmigrantes ilegales en los ayuntamientos así como suprimir el empadronamiento por cualquier medio que no exija la presencia y comparecencia física del extranjero personalmente ante el funcionario o autoridad que se estime competente, acompañado de pasaporte original o visado expedido al efecto.

7- Aplicar al Islam el principio de precaución estimando que una religión que mantiene el dogma de la guerra santa para expandirse, la unión entre lo político y lo religioso y rasgos que impiden la integración de sus creyentes, no es una religión como cualquier otra, sino completamente diferente a todas las demás. Se realizarán cuantas actuaciones sean precisas para impedir la aplicación de aquellos preceptos islámicos de la sharia (ley islámica) que supongan una vulneración de los derechos humanos, incluso a través de medidas penales o sancionadoras administrativas.

8- La supresión de cualesquiera subvenciones públicas o cesión gratuita u onerosa de terrenos de titularidad pública para la construcción de mezquitas o en general centros de culto y reunión de cualquier manifestación religiosa que no respete íntegramente los derechos y libertades fundamentales universalmente aceptados en la Declaración Universal de Derechos Humanos.

9- La creación de una Unidad Especial de la Inspección de Trabajo, dependiente de la Direcció General de Treball de la Generalitat, para supervisar que los derechos de los inmigrantes, así como las obligaciones empresariales se cumplan igual que con los ciudadanos autóctonos, evitando de esta forma la competencia desleal de trabajadores inmigrantes que trabajan con salarios inferiores y sin todos los derechos y conquistas sociales obtenidos durante decenios de lucha por los trabajadores de nuestra comunidad, y sancionando al empresario que con igual infracción de las más elementales normas de solidaridad colectiva y libre competencia se aprovecha de los fallos del sistema para competir en mejores condiciones que el resto de empresarios.

11- Inclusión del delito de inmigración ilegal en el Código Penal. Llegar a Catalunya o permanecer en ella sin documentación legal y en orden sería un primer acto delictivo que debería ser perseguido y concluir con la expulsión inmediata del infractor.

13- Deportación a sus países de origen de todos los inmigrantes que hayan cometido delitos para los que hayan sido condenados a una pena superior a dos años. Expulsión de todos los inmigrantes al salir de la prisión y después de haber cumplido su pena.

14- El control estricto de los visados para el denominado “falso turismo”.

15- Comprometer al Parlament de Catalunya y llevar a Madrid la reforma de la ley de extranjería para impedir premiar la estancia irregular durante tres años en nuestro país con la “regularización por arraigo” y frenar la reagrupación familiar condicionándola a que el inmigrante logre demostrar que puede mantener aquí a su familia.

16- Promover la negativa a inscribir inmigrantes ilegales en los padrones municipales y llevar la cuestión al Tribunal Constitucional.
17- Acabar con las regularizaciones masivas efectuadas por gobiernos anteriores, tanto del PP como del PSOE.

18- Modificación del Código Penal para sancionar con penas graves conductas como, a título de ejemplo, cubrir la cara de las mujeres con velos, proclamar la guerra santa, prácticas de poligamia, ablaciones del clítoris, matrimonios concertados y en general cualquiera que promueva cualquier tipo de trato discriminatorio contra la mujer por el simple hecho de serlo. No aceptaremos ninguna forma de cultura que fomente la discriminación de la mujer.

19- Modificación del Código Civil en materia de nacionalidad para reforzar los requisitos de acceso a la nacionalidad española.

20- Anulación de cualquier partida de gasto público, destinada a políticas que favorezcan la inmigración. Incluyendo aquellas que eufemísticamente se denominan “para la integración de los inmigrantes”.

21- Exigir al Gobierno central que destine más efectivos a la custodia y vigilancia de las fronteras: la de la Jonquera y Portbou, escandalosos pasos de contrabando e inmigración ilegal en Catalunya, y el aeropuerto del Prat.

22- Exigiremos aumentar las multas y sanciones económicas a los empresarios que contraten extranjeros en situación irregular.

23- Mientras exista un solo catalán en paro, la Generalitat debe abstenerse de conceder más permisos de trabajo. El Estatut concede a la Generalitat la potestad de poder otorgar permisos de trabajo, una potestad que debe utilizarse en defensa de los catalanes.

24- Eliminación de cualquier clase de ayuda, beca, o subvención por parte de ninguna administración local, autonómica o central a los inmigrantes no residentes legalmente en Catalunya.

25- Los extranjeros que residan ilegalmente en Catalunya sólo recibirán asistencia sanitaria urgente y por motivos humanitarios hasta su expulsión, pero no una tarjeta sanitaria que les otorgue el acceso universal y gratuito al sistema sanitario público.

"Eleccions 2010", a TV3 i el 3/24

Tal i com ja s'ha anunciat a la web de TV3, al llarg de tota la jornada de demà, durant la qual els ciutadans catalans decidim el nou Parlament de Catalunya, la cadena pública catalana i el  canal 3/24 oferiran el seguiment del desenvolupament dels comicis. A més a més, a partir de les 19.40, Raquel Sans, Josep Cuní i Joan Carles Peris conduiran l'especial dedicat a les eleccions al Parlament de Catalunya.


Aquest especial informatiu oferirà al llarg de tot el dia de demà, informació detallada sobre el desenvolupament de la jornada electoral. El seguiment continuat es farà a càrrec del canal 3/24, juntament amb TV3 que oferirà avanços informatius a les 12.00, a les 14.00 i a les 19.00. Al vespre, l'especial informatiu "Eleccions 2010", començarà vint minuts abans del tancament definitiu de les urnes, i a les 20.00 tocades arribaran les primeres dades,  amb els resultats del sondeig d'Ipsos, fet a partir de 30.000 enquestats a la sortida de 200 col·legis de diferents punts del territori català.

A partir del primer sondeig, l'especial seguirà minut a minut les dades de l'escrutini, així com també quina serà la nova configuració del Parlament català i els resultats obtinguts per les formacions polítiques a les quatre circumscripcions i les dades corresponents a les diferents comarques.

A mesura que es vagin coneixent les dades, els resultats es podran seguir a través de gràfics que, de manera virtual, representaran l'hemicicle en directe. Raquel Sans i Joan Carles Peris també s'encarregaran de mostrar als espectadors a través de gràfics de barres al videomosaic i sobreimpressionats en pantalla. A més a més, l'especial comptarà amb la participació de  Josep Cuní, que s'encarregarà de reunir a la taula del programa representants dels diferents partits per analitzar els resultats i els possibles pactes de futur.

El programa romandrà a l'espera dels resultatsdefinitius fins prop de les 12 de la nit, un cop es conegui ja, el partit vencedor. 

A través del portal d'Internet 3cat24.cat, es podrà seguir també tots els resulutats dels municipis de Catalunya.

Seguiment mediàtic de la campanya a través dels mitjans

Pel que fa a la resta de mitjans informatius com la ràdio, la televisió, o la premsa; cal destacar que el seu rol dins la campanya electoral resulta imprescindible, cosa que els diferents partits saben i els utilitzen per tal de fer arribar les seves propostes a tots els ciutadans. De fet, la presència dels mitjans en un acte o les connexions en directe són un dels moments aprofitats pels partits per mencionar les declaracions més significatives o rellevants, per tal que l'audiència que no està present a l'acte pugui veure desde casa seva la idea fonamental de cada partit. Per tant molts cops, la presència dels mitjans, sobretot la televisió, condiciona el discurs dels líders.

Però pel que fa al seguiment mediàtic d'aquestes fonts d'informació, en aquesta publicació volem destacar el paper de la televisió com un dels medis més condicionats per la normativa que prohibeix que les notícies siguin estructurades segons criteris periodístics. Només cal que ens fixem en cada un dels telenotícies oferts per TV3, en el qual els presentadors exposen la seva negativa a aquesta llei que els obliga a estructurar les notícies referents a cada partit segons un temps determinat, que ve donat proporcionalment al número d'escons obtinguts en les passades eleccions. Els periodistes consideren que aquesta normativa no garanteix que les notícies puguin ser explicades d'acord amb el seu grau d'importància, atès que estan condicionats pel factor d'un temps prèviament estipulat. D'aquest manera, cap la possibilitat que un partit que va obtenir molta representació en les passades eleccions, no tingui cap informació rellevant del dia, i malgrat això se l'hi ha d'otorgar un temps que no correspon amb la importància de la notícia, i viceversa.  Per tant, malgrat la televisió és un dels medis més dinàmics i de més repercussió social, està molt limitat en quant a llibertat de difusió.

El temps otorgat al partit de Joan Puigcercós correspon a 3 minuts i 1 segon. Aquest temps ha de ser respectat escrupulosament pels mitjans, els quals han d'ajustar la realitat informativa a aquest temps.

Malgrat aquesta problemàtica, tal i com ja hem dit, la televisió és un dels mitjans de comunicació amb més influència sobre la ciutadania, inclús per sobre la premsa i la ràdio. A més a més, apart dels telenotícies que, a diàri, ens informen de les darreres propostes i declaracions dels partits i dels actes als quals han assistit, també trobem que la cadena catalana ha ofert molta varietat en aquest àmbit, produïnt programes que han acostat la realitat de cada partit encara més. Aquest és el cas de les diferentes entrevistes personals que s'han realitzat a través de programes com l'Àgora de TV3, o el debat dirigit per Josep Cuní. Aquestes propostes de la cadena catalana han fet que les propostes i els candidats resultin més pròxims a la resta dels ciutadans, i que puguin conèixer de primera mà les seves propostes i declaracions sense la necessitat d'acudir als mítings. Per tant, considerem que aquest format és molt encertat, atès que és molt més dinàmic que no pas un telenotícies, que a més d'estar molt condicionat, només apel·la la l'actualitat més destacada. En canvi, programes de l'estil dels matins de TV3, Àgora, o els debats aporten molta més informació dels candidats, fet que pot animar als ciutadans a comprometre's més amb la política.   
El principals temes que es tracten, tal i com ja hem dit, són l'actualitat més immediata referida a les darreres delcaracions, als resultats de les enquestes o la reproducció dels mítings; debats en els quals es pot diferenciar molt be les diferentes tendències polítiques dels participants i que ofereixen un ventall molt ampli al votant, i la capacitat d'exposar les seves propostes i idees per part dels candidats.

Les entrevistes també són un altre model per apropar la figura dels candidats a la ciutadania. Totes aquestes covertures especials que s'ha produït al llarg d'aquests dies han optat per la objectivitat com a característica principal, en tant que no s'han mostrat mai partidàris ni d'una força política o d'una altre. De fet, si no fós així la informació podria ser manipulada i determinada per la tendència política de l'informador. Per tant, la forma d'aquesta convertura per televisió ha estat neutre, sense posar ènfasi en un partit o altre. Malgrat aquesta objectivitat, cal destacar que la televisió només ha fet ressó dels partits parlamentàris i dels que es preveuen que poden ser sorpresa demà. D'altres partits minoritàris, com ara Reagrupament, Plataforma per Catalunya o Solidaritat Catalana, han tingut molt poca, casi nul·la, difusió a través dels mitjans. La normativa que impedeix als periodistes tractar la informació electoral segons criteris periodístics és també la responsable que aquests partits no tinguin representació als mitjans. Per tant la forma d'aquest seguiment mediàtic a través de la televisió adopta una forma objectiva per part dels informadors, però molt condicionada per aquesta llei. Nosaltres també considerem que aquesta normativa no és objectiva ni és realista, atès que deixa a la sombra a d'altres partits que poden obtenir resultats demà. A més a més impedeix que l'actualitat sigui tracatda segons la seva importància. Ens sumem doncs, a la reivindicació que fan els mitjans per aconseguir la llibertat de tractar la informació segons la importància de la notícia.

Pel que fa al tractament de la campanya en la resta de cadenes d'àmbit nacional, cal destacar que malgrat fan referència de l'actualitat elctoral del país, no s'ha dedicat cap espai al seguiment de la campanya. Aquest fet és força comprensible, atenent que és poc probable que cap candidat a la Presidència de Catalunya dediqui part del seu temps de la campanya a participar en programes de parla castellana. A més a més, també és molt probable que més enllà dels ciutadans de Catalunya que observen aquestes cadenes, com ara TVE, Antena 3, Telecinco, o Cuatro; a la resta d'Espanya aquest tipus de programes tindria segurament poca implantació i seguiment.

La importància informativa de les pàgines web

El paper de les pàgines web ha estat fonamental en el seguiment d'aquestes eleccions, tant per als qui volen estar absolutament actualitzats sobre l'actualitat més directa, com per aquells qui segueixen les eleccions des de fora les nostres fronteres. Les pàgines web s'actualitzen constantment i aporten moltes enquestes i reportatges que amplien la informació que aporten altres mitjans de comunicació com ara la televisió o la premsa.

Pel que fa a aquesta font d'informació tant potent, cal destacar que les pàgines web dels principals diaris catalans han introduït una secció especial dins el seu espai a Internet per fer un seguiment exhaustiu de la campanya i de les properes eleccions, informant de totes les aparicions i declaracions dels principals líders candidats a la Presidència. D'aquesta manera, les pàgines web de diaris com La Vanguardia, El País, El Periódico  l'Avui o el Punt han dedicat un apartat especial dins les seves pàgines web per aprofundir en aquest seguiment electoral. Val a dir, que les pàgines dels diaris no són l'úncia font d'informació sobre les eleccions que trobem a la xarxa, sinó que molts d'altres espais en fan referència, com ara pàgines dedicades íntegrament al partit que estem analitzant, com és www.puigcercos.cat o el pròpi facebook del candidat. El fet que el candidat tingui una conta de facebook, l'apropa a la resta de ciutadants, i el fa molt més proper. A més a més serveix d'eina de difusió en aquesta red social, .per publicar fotografies i opinions del propi Joan Puigcercós. Tenint en compte la importància i el gran ús d'aquesta xarxa social avui en dia, resulta clau que el candidat compti amb la seva pròpia pàgina. 

D'altra banda, també trobem pàgines web que s'han dedicat únicament a recollir el seguiment de la campanya electoral, com és el cas d'aquest blog, o de molts altres que trobem a la xarxa.


Per acabar aquesta anàlisi del paper de les pàgines web en aquesta campanya electoral, cal destacar també la pàgina web oficial del partit, que ha anat publicant tota la informació més actualitzada, les declaracions més significatives, i tots els actes en els quals ha assistit Esquerra Republicana. A més a més, també ha penjat els diferents spots que han anat realitzant, i una agenda amb tota la programació mediàtica del partit. Aquesta pàgina és important perquè ofereix tota la informació relativa a aquest partit, però d'altra banda, les pàgines que combinen informació de les diverses tendències polítiques, resulten potser més realistes en tant que ofereixen una visió conjunta de totes les declaracions de tots els partis i permet fer-te una idea més clara del panorama polític en que es troba el partit analitzat, en aquest cas Esquerra Republicana de Catalunya. D’aquesta manera, potser els espais que combinen diferentes informacions de diferents partits resulten més objectius que una pàgina que només parla d’un únic partit, sigui quin sigui.